0497-641484 info@stibex.com

Op zaterdag 27 maart is het Wereldtheaterdag; reden genoeg voor De Kei om de spotlights te richten op Stichting ’t Schouw! Al 21 jaar werken wij samen met deze stichting, die zich inzet voor culturele ontwikkeling in Reusel – de Mierden. Voorzitter Arie van Gerwen vertelt hierover in onze nieuwe blog!

Het ontstaan van ‘t Schouw

Arie van Gerwen vormt samen met zes andere vrijwilligers het bestuur van Stichting ’t Schouw. Ruim 20 keer per jaar organiseert de stichting diverse voorstellingen in De Kei. “Wij als bestuur zijn verantwoordelijk voor het programmeren van een divers en aantrekkelijk programma voor jong en oud”, begint voorzitter Van Gerwen. “Daarbij huren wij een zaal van De Kei, vaak inclusief ‘bijproducten’ zoals licht en geluid.”

“We hebben een nauwe samenwerking en een goede verstandhouding”, zegt hij. “Onze samenwerking bestaat al 21 jaar. 10 jaar geleden vond er een kentering plaats; sindsdien zijn we meer vanuit een gezamenlijk belang gaan denken. We zagen in dat we elkaar op die manier beter konden ondersteunen dan vanuit ogenschijnlijk tegengestelde belangen. Het is een typisch geval van win-win: ’t Schouw zorgt voor een deel van de programmering, klanten en omzet, terwijl De Kei ons daarin ondersteunt en faciliteert.”

Vaste waarden, nieuwe aanwas

’t Schouw streeft naar een divers aanbod met vaste waarden en uitdagende nieuwe artiesten. “We organiseren normaliter zo’n 22 voorstellingen per jaar in het seizoen dat duurt van september tot en met april”, legt Arie uit. “We kennen ons publiek goed; we gaan altijd aan het begin en het eind van het seizoen in gesprek met onze vaste bezoekers. Enerzijds om ze bij te praten over de nieuwste ontwikkelingen, anderzijds omdat we open staan voor tips en advies. We mogen ons gelukkig prijzen met zo’n trouwe, constante klantengroep.”

Naast de vaste waarden van theater, cabaret, muziek en kindervoorstellingen houdt ’t Schouw ook ruimte in haar programmering om nieuw talent en acts met minder naamsbekendheid de ruimte te geven. “We willen aansluiten op de behoefte in de gemeente”, legt hij verder uit. “Daar hangt ons bestaansrecht namelijk mee samen. Zo zijn we ons ook bewust van onze maatschappelijke functie en overleggen we met de gemeente over thema’s zoals dementie en psychiatrische problematiek. Theater is meer dan plat vermaak.”

Bestaansrecht

De samenwerking met De Kei is volgens Arie een belangrijke pijler van ’t Schouw. “Ons bestaansrecht hangt samen met de behoeftes van de inwoners”, zegt hij tot slot. “Dankzij de faciliteiten van De Kei kunnen we dat contact houden en kunnen we voorstellingen organiseren. We trekken samen op om ons publiek op hun wenken te bedienen. Zo help je elkaar vooruit.”